A neve Ching Shih, és férfiakat megszégyenítő módon volt iszonyatosan menő.

A kalózkirálynő igazi neve nem maradt fent az utókor számára, a Ching Shish lefordítva annyit tesz: Ching özvegye.

1801-ben olvashatunk róla először: a hölgy ekkor luxusprostiként tevékenykedett, és férjhez ment a már fentebb említett Ching nevű úriemberhez, aki maga is hirhedt kalóz volt.

Ching Shih nem volt az a kalózhajón fözőgető háztartásbeli feleség, luxus-örömlány múltjából kifolyólag rengeteg ismeretsége volt politikai felsőbb körökben, melyet férje hasznára fordíthatott.

Ekkor mindössze 26 éves volt.

Férje végül kétes körülmények között elhalálozott 1807-ben. Azért kétesek a körülmények, mert az egyik forrás cunamit ír, a másik betegséget, a harmadik gyilkosságot. Ilyen formában az sem kizárt, hogy Ching Shih unta meg a házaséletet, és eltette láb alól a férjét.

Mindez már csak azért is elképzelhető, mert a férje halálát követően szinte azonnal szövetkezett néhai férje alvezérével Cheung Po Tsai-jal, és átvette a Vörös Zászlós Flotta vezetését. Egyes híresztelések szerint még férje életében Cheung szeretője volt, ezt alátámasztandó, nem sokkal Ching halála után össze is házasodtak, de valójában persze a kalózkirálynő vitte a bizniszt.

Ching Shih bevette a Dél-Kínai tengert: rettegve mondták ki a nevét, nagyjából 18.000 hozzá hűséges embernek parancsolt, a kereskedelmi hajók pedig inkább védelmi pénzt fizettek neki, mint, hogy összetűzésbe keveredjenek vele.

Akkor erősítette meg a legjobban a pozícióját, amikor kalóz-törvényeket vezetett be. Ezek egyébként nem voltak túlzottan sokrétűek, úgy foglalhatnánk össze, hogy nagyjából mindenért lefejezés járt.

Ching önkényuralma ellen ritkán lázadtak fel, de amikor megtették, mindig csúnya seggberúgás lett a vége.

Szokása volt szúrópróbaszerűen városokra támadni, és kifosztani őket. Állítólag egyszer két szomszédos város összefogott, és eltervezték, hogy megtámadják Ching flottáját.

Ching nem csak, hogy atomjaira zúzta a hadseregüket, de később partra szállt, és a szóban forgó városokat is a földdel tette egyenlővé.

A kínai flotta annyira félt megtámadni őt, hogy több ízben inkább melléálltak: egyszer például 63 új hajó állt mellé egyszerre.

Zseniális stratéga volt, hatalmas kémhálózattal: mindig egy lépéssel ellenségei előtt járt, lehetetlen feladat volt fogást találni rajta.

Három év alatt teljesen hatalma alá hajtotta a Dél-Kínai tenger területeit, majd úgy döntött, elég volt a kalózkodásból, a csúcson kell abbahagyni. Leszállt a hajóról, és sosem szállt vissza többé.

Alkut kötött a kormányzóval, feloszlatta a flottát, cserébe még ő kapott nemesi címet, és megtarthatta a vagyonát. Guangzhou városába költözött, ahol nyitott egy bordélyházat, és egy kaszinót. 69 éves koráig élt.

LEAVE A REPLY