Pipás Pista, a tanyasi transzvesztita, aki egy igazi halálosztó volt

A Pipás Pistaként elhíresült Fődi Viktória egy igazi NDK-s úszónő termettel megáldott sorozatgyilkos volt, aki hol pénzért, hol puszta passzióból gyilkolta a becstelen férjeket.

Fődi Viktória élete nem volt könnyű: a szegedi tanyavilágba, egy szegény családba született. Édesapja alkoholista volt, aki rendszeresen bántalmazta a családját.

13 éves korában anyagi gondjaik miatt cselédnek adták a gyermeküket, aki így Túrócszentmártonba költözött, és munkába állt Sulák Móricnál.

Sulák rendszeresen megerőszakolta, egyes források szerint gyermekük is született az abúzusból.

20130107-ezo-pipas-pista-a-tanyavilag6

Elkerülendő a botrányt, újdonsült gazdája feleségül adta a hírhedt sorozatgyilkost egy Rieger Pál nevű emberhez.

Riegertől még öt gyermeke született. Az ő hollétükről, sorsukról nincs fent maradt adat.

A friss házasok, bár a „statisztika” azt mutatja, hogy rendszeres nemi életet éltek; nem voltak boldogok.

Rieger erőszakos, iszákos ember volt, aki rendszeresen bántalmazta a feleségét.

Hamarosan utol is érte a vég. Pontosan nem tudni, hogyan halt meg, de valószínűsíthető, hogy a felesége tette el láb alól.

Pipás Pistának ezen a ponton 3 „fontos” férfi volt az életében, mind a 3 verte, vagy erőszakolta, így érthető módon némileg besokkalt eddigi életétől.

Ettől datáljuk „férfivá válását”.

A legendák szerint első gyilkossága egy Dobák Antalné nevű gazdasszonyhoz köthető, aki felkérte Pipást, hogy fizetség fejében ölje meg a férjét, Dobák Antalt.

A gyilkosság indítéka egyébként a férfi rossz egészsége volt, aki így gyermeket nemzeni nem tudott, felesége pedig ekkora már amúgy is összeszűrte a levet egy béreslegénnyel, így Dobák érthetően tök feleslegessé vált a történetben.

Pipás Pistát két gyilkosságért ítélték el, ma már úgy gondoljuk, legalább 30 – mindig férjekkel – történő haláleset köthető a nevéhez.

A gyilkosságokhoz mindig kötelet használt, és öngyilkosságnak álcázta azokat.

A „Pipás” név is Dobákhoz köthető egyébként, akinek a pipáját a gyilkosság után magához vette, és attól fogva mindig használta.

644_pipaspista01

A férje halála után kizárólag férfiként gondolt magára, és így is élt: pipázott, kocsmázott. Ezek ugyebár abban a korban férfi „kiváltságok” voltak.

Érdekes kérdés, hogy vajon a tanyavilág mit szólt a hirtelen nemváltáshoz.

Az világos, hogy mindenki tudott róla, hogy Pipás valójában nő.

Nem tudni, hogy leszbikus volt-e, vagy aszexuális, tudta-e még magáról, hogy nő, vagy teljesen elborult –e az agya, de az biztos, hogy az őt ért bántalmazások, abúzusok nagyon mélyre juttatták szellemileg.

Gyilkosságaiért halálra ítélték, ám végül Horthy-tól kegyelmet kapott, és börtönben élte le hátralévő életét.

LEAVE A REPLY