Bóvli, vagy jó vétel?

A kínai székhelyű Jumper nem kisebb feladatra vállalkozott, mint, hogy előálljon egy laptoppal, amely igencsak baráti áron tud kompromisszummentes irodai gépként funkcionálni.

Ha a képet nézve azt gondoltad, ez egy macbookos cikk lesz, ne vádold magad: a hasonlóság elég nagy, már ami a külcsínyt illeti.

Lelőném a poént: nem nevezhető az Ezbook 2 egy kompromisszummentes instant get cuccnak, de bóvlinak sem mondanám.

Kezdjük a legnagyobb előnnyel: az árával.

A mai napon (2016.11.08) a geekbuyingon 189$-t (azaz nagyjából 52.000 forintot) kérnek a készülékért, amennyiben azt Kínából rendeli a delikvens. Ez esetben ugyebár számolni kell vám, és ÁFA költséggel is, így az egész story vége 70-75.000 forint környékén fog mozogni. Amennyiben EU raktárról sikerül megcsípni (sajnos nem mindig van raktáron), az ár még mindig nagyon baráti 225$, azaz nagyjából 62.000 forint.

Mi van a dobozban?

jumper_ezbook_2_test_2

Az Ezbook egy ijesztően könnyű dobozban érkezik (kicsit meg is ijed az ember, hogy valóban lesz-e egy laptop a dobozban?), egy töltővel, és egy használati utasítással. A töltő ugyan USA töltő, de nekem a csomagban volt egy átalakító is – ami egyébként 7-800 Ft-s vétel, ha esetleg mégis kimaradna.

Kinézetre…

jumper-ezbook-2-ultrabook-laptop-conectividad-01

Noha nyilvánvalóan koppintás, kinézetre teljesen rendben van az Ezbook, tetszetős. Sajnos egy fontos dolgot nem vett át a “példaképtől”, mégpedig az anyaghasználatot. Az Ezbookot ugyanis műanyag borítja, ami nem csak az ember jóízlését bánthatja, de eléggé melegszik is tőle a noti, bár átlagos használat mellett nem mondanám veszélyesnek.

Ami nagyon komoly előnye az Ezbooknak, hogy iszonyatosan könnyű, mindössze 1.4 kg, vastagsága pedig 5.5-18 mm.

A billentyűzet nem a legjobb minőségű, de annyira azért nem is rossz. Az első szériákban még nagyon mozgott, recsegett, az én kezembe már a harmadik széria került (rendelni is azt lehet már csak), itt már nincs ilyen probléma. A billentyűzet angol, de minden magyar billentyűnek meg van a helye, kivéve a hosszú í-nek. Őt sajnos csak alt-gr kombinációval tudjuk elővarázsolni.

A touchpad egy katasztrófa, a legrosszabb, amivel eddigi életem során találkoztam. Érdemes kikapcsolni, és USB-s egeret használni.

A gép bal oldalán USB 2.0-ás és 3.5 mm fejhallgató kimenet kapott helyet.

A jobb oldalon egy micro SD slot, egy HDMI port, egy USB 3.0-ás kapu valamint a töltő port (12V/3A) található.

CPU:

Az Ezbook 2-ben egy eredetileg tabletekbe álmodott Cherry Trail Atom CPU teszi a dolgát, egyébként meglepően kellemesen. Nevén nevezve a gyereket, egy Intel Atom X5-Z8300 “dübörög” a notiban, és bár féltem tőle, mit fog hozni, egyáltalán nincs semmi gond a laptop teljesítményével. Na persze, GTA5-t ne erről akarjunk játszani. Ettől függetlenül a Cherry Trail X5-Z8300-as SOC nem okoz csalódást: 4 magos, alap frekvencia 1,44 GHz, mely 1,84 GHz-ra pöröghet fel.

RAM

Kellemes meglepetés ár-érték arányban, hogy sikerült 4GB RAM-ot rakni a készülékbe. Alap irodai, illetve multimédiás feladatoknál ez bőséggel elég, meg se pöccen az Ezbook működés közben.

Belső tár

Sajnos HDD-ről, és SSD-ről ne is álmodjunk ebben a laptopban, de eMMC-t támogat, maximum 128GB helyet tudunk pluszban beleerőszakolni. Ez nem sok, de munkára elégséges.

Ez nagy szívfájdalma lesz sokaknak, de az alapvető tárhely csak 64 GB. És persze az a 64GB se 64 GB.

Operációs rendszer:

Az Ezbook 2 előre telepített, aktivált 64 bites Windows 10-el érkezik. Nagyon jó húzás, hogy ez is belefért az árba.

Plusz dolog még, hogy egy előre telepített Microsoft Mobile Office is található a rendszeren, amitől ki fog hullani mindenki haja, aki ipari mennyiségben gépel, átlag felhasználóknak azonban teljesen elégséges lehet.

Képernyő:

Ez a legjobb rész az Ezbook-ban, ezen hálistennek nem spórolt a Jumper. Rendelkezésünkre áll ugyanis egy 1920×1080 pixeles 14.1 colos IPS kijelző, ami ennyi pénzért igencsak “aztamindenit”.

dsc07760

Aksi:

Ebben is nagyon erős az Ezbook. Egy lítium-polimer 3,7 V 10800 mAh-s aksi is belefért ebbe az árba, ami átlagosan 6 óra működést tud kipréselni magából.

Itt megjegyezném személyes tapasztalatként, hogy ha bármi multimédiás tartalomfogyasztás történik, elég gyorsan merül az Ezbook, viszont böngészés, Word doksik szerkesztése közben valóban hozza ezt az örvendetes 6 órát.

Amire figyelj, ha beruházol egyre:

A billentyűzet ugyan már nem az a recsegős ugrálós valami, ami az első szériában volt, püfölése nem ajánlott, már csak azért sem, mert a képernyő valami iszonyatosan nyegle.

És itt a második dolog, amivel óvatosan: a képernyő. Lassan, óvatosan kell bánni vele, mivel ahogy már mondtam eléggé nyeglén tornyosul az Ezbook tetején. Nem vészes, csak ne rángasd.

Összefoglalás:

Egy baráti árú, kellemes macbook koppintás, kellemes meglepetésekkel, mint pl a kijelző, vagy az üzemidő.

Ha Kínából rendelve nagyjából 70.000 forinttal számolunk, én azt gondolom nem rossz vétel, a maga hátrányaival sem.

Egyszerűbb munkákhoz, netezéshez, filmezéshez jó vétel lehet, de ennél több természetesen nincs benne.

LEAVE A REPLY