Az okostelefonok megjelenésével amúgy is rettenetesen megváltozott a szociális életünk. Na de mit tettek velünk a kamerák?

1, Kinyírták a kis, hordozható digitális kamerák piacát

iphone_vs_elph-100hs

A digitális kamera hívei nem szívesen mondják ki, de attól még tény: az iPhone megölte a kis, hordozható fényképezőgépek piacát.

Talán kezdetben senki nem gondolta volna, de ma már kijelenthetjük: az iPhone 7 annyira szép képeket csinál, hogy kenterbe veri a digitális fényképezőgépek teljesítményét, amelyek így tökéletesen fölöslegessé váltak.

Persze az nem túl valószínű, hogy belátható időn belül megteszi ugyanezt a nagy, profi fényképezőgépek piacával, de átlag felhasználásra valóban okafogyottá vált fényképezőgépet venni.

2, A Nagy Testvér kistesója

big_brother_eye_logo_for_the_16th_uk_series

Az első, nyilvánvalóan pozitív következmény, hogy kreáltak a Nagy Testvérnek egy kistestvért.

Lehet, hogy a Nagy Testvér mindent lát, de a kistestvér zsebében is ott pihen egy okostelefon, kamerával.

Bármi monumentális, tragikus, embereket mozgató esemény történik a világon, legyen az tüntetés, puccs, terrortámadás, flashmob, vagy egy félmeztelen őrült a 4-es 6-oson, az esemény utáni órákban ellepik az internetet a szemtanuk által készített fotók, videók, beszámolók.

Néhány éve ezek pontos lefolyását viszonylag könnyedén el lehetett volna titkolni az emberek elől, kivenni belőle, hozzátenni, átírni.

Ma már ez – szerencsére – szinte lehetetlen.

3, Elképesztő magasságokba emelték az egót

landscape-1467318451-elle-selfie

Selfiezünk, ha kell, ha nem. Mutogatjuk magunkat, ha kell, ha nem.

A társadalom, jellemzően fiatalabb rétege attól érzi magát fontosnak, ha élete minden mozzanatát megosztja a közösségi médiában. Az elismertséget like számban mérik, és kommentárban borravalózzák.

Ebben is nagy szerepe van a kamerás okostelefonoknak: egy eszköz került a kezünkbe, amivel megörökíthetjük az olyan fontos dolgokat, mint a dekoltázsunk, a megfőzött ebéd, a reggeli Starbucksos kávé, vagy az új sminkünk.

LEAVE A REPLY